Sleutelgeld, borg en overnamekosten

Sleutelgeld, borg en overnamekosten

Laatst bijgewerkt op: 13 - 09 - 2011 | 09:54

Wanneer u via de vrije sector een huis gaat huren, dan moet u waarschijnlijk een bepaald bedrag aan borg betalen. Waarom moet u dit betalen? En wat is sleutelgeld en mag de verhuurder dit vragen?

Huis huren: borg

Gaat u een woning huren, dan is de kans groot dat u borg moet betalen. Meestal geldt dit niet voor huren in de sociale sector, maar wel voor een huis in de vrije sector. Er is wettelijk geen bedrag vastgesteld dat de verhuurder als borg mag vragen. Maar reken sowieso op een maand huur. Waarom u dit moet betalen? De borg is een waarborgsom voor de verhuurder. Stel dat er iets beschadigd in uw woning, dan kan dit worden terugbetaald met de borg. Of als u een keer geen huur kunt betalen, gebruikt de verhuurder de borg om dit openstaande bedrag alsnog te voldoen. Zorg er altijd voor dat u een bewijs hebt van de borg die u hebt betaald!

Woning huren: sleutelgeld

Sleutelgeld is geld dat de verhuurder aan de nieuwe huurder vraagt voordat deze de woning in mag. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis. Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. Het vragen van sleutelgeld is een onredelijk beding in de huurovereenkomst. Het levert één van de partijen (in dit geval de verhuurder) of een derde (in dit geval de vertrekkende huurder) een onredelijk voordeel op.

Heeft u toch sleutelgeld betaald, dan kunt u dit via de rechter terugvorderen. U moet dan wel bewijzen dat het betaald is, bijvoorbeeld met een kwitantie of via getuigen (geen familie).

Overname kosten

De vorige huurder kan overnamekosten vragen voor bepaalde spullen die in de woning achterblijven. Soms loopt dit via de verhuurder. Juridisch gezien bent u nooit verplicht om die spullen over te nemen. Er kan wel een dwangsituatie ontstaan als de zittende huurder de huur pas opzegt als u instemt met de overnamekosten. Voorzieningen die vast aan de woning zijn aangebracht en die niet zonder schade zijn te verwijderen, maken deel uit van de gehuurde woning. Kosten hiervoor moeten dus worden doorberekend in de huurprijs.

 

Tags: Huren, Verhuizen
Categorieën: Verhuizen, Kopen/huren

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

Ogenblik geduld. Laden...